Dieta z zastosowaniem ziół

Posted on 14 Wrzesień 2010. Filed under: dieta, zielarstwo, zioła, ziołolecznictwo | Tags: , , , |


Bardzo pomocna w kształtowaniu odporności organizmu ludzkiego jest również dieta, powinna być ona przede wszystkim bogata w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Związki te przede wszystkim walczą z wolnymi rodnikami, dzięki czemu nasz system odpornościowy jest bardziej skuteczny w walce z wirusami. Do grupy antyutleniaczy można zaliczyć witaminy z grupy a, c można ich szukać w owocach i warzywach. Najwięcej jest ich w marchwi i brokułach nie można pominąć też wszelkich cytrusów. Witaminy, jaki składniki mineralne są bardzo ważne w naszej diecie, ponieważ wspomagają nasz układ odpornościowy, jeśli ich brakuje wtedy nasz organizm jest wyraźnie osłabiony i szybko łapie wszelkie wirusy. Wystarczy jedynie, aby dieta była różnorodna i zbilansowana i wtedy nie musimy się martwić o to, że zmiana temperatury może wywołać chorobę lub spadek odporności. Zioła

Dlatego tez warto jadać dużo, ale zdrowo tak, aby nasz organizm mógł z pokarmu czerpać wszystko to, czego aktualnie potrzebuje i naturalnie bronił się przed chorobą. To, co jemy widoczne jest w naszym wyglądzie, czyli możemy mieć do czynienia z nadwagą lub niedowagą każdy z tych stanów odbija się naturalnie na naszym zdrowiu. Dieta to nie tylko warzywa i owoce czy też mięso to również zioła a tych nie powinno w niej zabraknąć. Niestety zazwyczaj zamieniamy je solą i pieprzem a nie jest to zbyt zdrowe. Stosując tego typu przyprawy możemy tylko wywołać u siebie zgagę oraz szereg poważniejszych przypadłości. Wszystko jednak można zmienić, jeśli tylko w naszej kuchni używane będą odpowiednie zioła, mamy ich bardzo wiele od wyboru.

Wystarczy już nawet sam pieprz zamienić na ziołowy, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zgagi oraz innych nie miłych objawów. Zioła oprócz tego, że zmniejszają możliwość wystąpienia rożnych schorzeń dodatkowo wzbogacają smak i aromat każdej potrawy. Najczęściej w kuchni polskiej spotykamy takie zioła jak bazylia tymianek wszystkie one są zdrowe i aromatyczne, przez co zyskują na tym nasze potrawy. Trzeba zaznaczyć, że nawet nadmiar soli jest szkodliwy i sprzyja wielu chorobom w tym też zawałowi, dlatego też watro ją zamieniać na zioła typu bazylia suszone warzywa. Dieta to nie tylko to, co jemy, ale tez i co pijemy. Jeśli pokusimy się o coś tłustego na posiłek wtedy możemy być pewni ze wystąpią pewne nie dogodności ze strony układu pokarmowego, wszystko jednak można zneutralizować wystarczy tylko po posiłku napić się mięty, aby pobudzić trawienie lub nawet zjeść kleik z lnu, aby osłonić przełyk i w ten sposób nie dopuścić do zgagi, która jest bardzo nie przyjemna.

Jak widać zioła nie tylko można jadać z rożnymi potrawami można je również pić i wtedy możemy być spokojni o nasza dietę oraz o wagę. Zioła znakomicie spisują się jako przyprawy, ale tez i jako leki, ponieważ chronią organizm ludzki przed różnego typu dolegliwościami, które nie koniecznie są pożądane a często występują z powodu naszej nie wiedzy. Jeśli nie stosujemy ich jako przyprawy to zawsze możemy je wykorzystać jako napoje do picia będzie to na pewno zdrowe dla nas.

http://www.bioking.com.pl/dieta-z-ziol.html

Make a Comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: